Gyermekkori Fogszabályozás

A gyermekkori fogszabályozás elsősorban nem szépség, hanem egészség. Ebben az életkorban állcsontok növekedésének befolyásolásával/irányításával akár a későbbi kezelés is elkerülhető lehet. A korai kezelésnek hála egy kevésbé invazív, egyszerűbb fogszabályozást tudunk megvalósítani. A rossz szokásokról (nyelvlökéses nyelés, ujjszopás, cumizás) leszoktatás is ebben az életkorban történik.
https://drkereszturi.hu/wp-content/uploads/2021/02/gy1.png
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://drkereszturi.hu/wp-content/uploads/2021/02/gy2-320x391.png

Kivehető fogszabályzó

A klasszikus kivehető fogszabályzókat általában gyermekkorban használjuk. Készülhetnek egy vagy két állcsontra.
Célunk a felső, valamint az alsó fogak torlódásainak, résességének megszüntetése, valamint a növekedésirányítás, az állcsonthelyzetek egymáshoz viszonyított helyzetének megváltoztatása.
Szükség esetén, akár 7-8 éves kortól használjuk őket. Hordási idejük általában 8-12 óra.

D-Gainer

A rögzített készülék speciális típusa, melyet vegyesfogazati korban (8-12év) használunk. Csak a 4 metszőfogra, és az első őrlőfogakra ragasztunk tappancsokat. Nagyon hatékonyan kezelhető vele a torlódott és a réses fogazat. A fogívek szélesítése miatt a nyelvnek helyet biztosítunk, a légutakat szélesítjük így sok funkcionális probléma is kiküszöbölhető és elkerülhető a későbbi foghúzás. Gyorsabb, és látványosabb eredményt tudunk elérni összehasonlítva a klasszikus kivehető készülékekkel. Kezelési idő általában
10-14 hónap.
https://drkereszturi.hu/wp-content/uploads/2021/02/gy3-320x402.png
bt_bb_section_top_section_coverage_image
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://drkereszturi.hu/wp-content/uploads/2021/02/gyerek3a-320x342.png

Myofunkcionális tréner

A kivehető készülékek egyik típusa. Speciális műanyagból készülő sín, mely mindkét fogíven hat. Működési elve a száj körüli izmok tónusának megváltoztatásán alapszik. Rossz szokásokról (nyelvlökéses nyelés, szájlégzés, nyitott szájjal alvás) való leszoktatásra alkalmasak, valamint tágításra, az állcsonthelyzetek megváltoztatására
használhatóak. Többféle méretben készülnek, az állcsontméretnek megfelelően. Elkészítésükhöz nincsen szükség lenyomatvételre. Gyermekkorban, 6-10 éves kor között alkalmazzuk leggyakrabban. Hordási idejük 10-12 óra.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Leggyakoribb kérdések a gyermekkori fogszabályozásról:

Mikor érdemes elkezdeni a fogszabályozást?

Az Amerikai Fogszabályzó Társaság ajánlása alapján az első fogszabályzó konzultáció ideális időpontja a 6-8 éves kor. Ekkor a fogszabályzó specialista megvizsgálja, hogy vane elegendő hely a maradófogak előtöréséhez, vagy hogy szükséges-e elkezdeni a kezelést. Sokszor ilyekor még nem kezdjük el a kezelést, ebben az esetben félévente egy újabb vizsgálat során újraértékeljük a változásokat.

Honnan tudhatom, hogy a gyermekemnek fogszabályozóra van szüksége?

Néha már a szülő számára is egyértelmű, hogy szükség lesz a kezelésre, mert nagyon torlódottak az új fogak, vagy a két fogív mérete, pozíciója nagyon eltér. Ha ezeket nem is tapasztaljuk, érdemes konzultálni egy fogszabályozó orvossal, mert sokszor az első fogakat nem is látszik, hogy el kell kezdeni a kezelést.

Éjszakai vagy ragasztott készüléket fog kapni a gyermekem?

Ez nagyban függ az eltérés típusától, a gyermek korától, együttműködésétől. Az első vizsgálat során részletesen átbeszélésre kerülnek a lehetőségek, és kiválasztjuk a leghatékonyabb készüléket.

Mennyit kell hordani a kivehető készüléket?

Tévhit, hogy a gyermekkori kivehető készülékeket csak éjszaka kell hordani. Van olyan, amit igen, és van olyan amit 12-14 órát. Ezt mindig a fogszabályozó orvos tudja megmondani.